Прошутто або хамон: битва герцогів і королів
Той факт, що хамон виготовляють в Іспанії, а прошутто в Італії ні для кого не секрет. Помилково думати що це однакові продукти, які просто виготовляються в різних країнах. Різниця між іспанським та італійським кліматом невелика, але все ж вона є. Клімат Італії м'якший і вологий, що в свою чергу впливає на свиней. М'ясо місцевих свинок жирніше і ніжніше, ніж у їх іспанських колег.
ПОЖИВНІСТЬ
Смак свинячого м'яса безпосередньо залежить від харчування, яке у італійських та іспанських свиней принципово відрізняється один від одного. Італійських свинок годують фруктами, кукурудзою і молочною сироваткою, яка залишається після приготування пармезану. Свиней для хамота годують жолудями коркового дерева і фуражем. Ці кардинальні відмінності в харчуванні дуже сильно впливають на смак свинячого м'яса.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
Це найголовніша відмінність, яке обумовлює різницю між смаком хамона і прошутто. Хамон рясно засипають сіллю, і висушують в сухому місці протягом 48 місяців в закритому сухому приміщенні. Іноді процес сушіння займає менше часу, приблизно два роки. Прошутто також висушують і посипають великою кількістю солі. Але, на відміну від хамона, для цього делікатесу підтримують певний рівень вологості повітря. В результаті хамот виходить сухим і трошки дещо жорстким, а прошутто - ніжним і соковитим.